In Zweden is commotie ontstaan over een databank van de politie met daarin duizenden namen van Roma. De enige reden voor opname in het register is een Roma-afkomst; de meeste opgenomen mensen hebben geen crimineel verleden.

Het bestaan van het register werd onthuld door de krant Dagens Nyheter en is bevestigd door de Zweedse politie. Volgens de krant staan er ruim 4000 mensen in de databank. Een kwart is peuter of kleuter.

Slechte reputatie

De politie wil niet zeggen waarom het register wordt bijgehouden, maar aangenomen wordt dat het wordt gedaan vanwege de slechte reputatie van Roma, die veelal in kampen of op straat leven. Ze worden veel in verband gebracht met criminaliteit.

De Zweedse minister Ohlsson voor EU-zaken heeft geschokt gereageerd op de onthulling over de Roma, die worden beschouwd als Europa's meest gediscrimineerde minderheid. Ze noemt het register "angstaanjagend, onethisch, onacceptabel en illegaal".

Niet landelijk

De politie bezweert dat het systeem niet landelijk wordt gebruikt. Er is maar een kleine groep politiemensen die in het register kan, zegt een woordvoerder.

In Zweden is registratie naar etniciteit verboden. In Nederland is er ook een verbod, al zijn er gemeenten die meer mogelijkheden willen om Roma te registreren.

STER reclame