NOS NieuwsAangepast

Aantal hiv-infecties verder gedaald

Er zijn vorig jaar wereldwijd minder hiv-patiënten bijgekomen dan het jaar ervoor. Dat stelt de VN-organisatie UNAIDS in een jaarlijks rapport. Naar schatting zijn vorig jaar 2,3 miljoen mensen besmet geraakt met het hiv-virus. In 2011 waren dat nog 2,5 miljoen mensen.

Al een meer dan tien jaar neemt het aantal nieuwe besmettingen af, of blijft het gelijk. Vorig jaar is ook het aantal mensen dat uiteindelijk aan aids overlijdt, afgenomen met 200.000, naar 1,6 miljoen slachtoffers. Het dodental daalt sinds 2007 met ongeveer 100.000 per jaar.

De VN zegt dat de verspreiding van medicijnen in arme landen sterk is toegenomen. Bijna 10 miljoen mensen hebben daar nu toegang tot de antivirale middelen. UNAIDS hoopt dat dat er in 2015 15 miljoen zijn. "Niet alleen kan deze doelstelling gehaald worden, we moeten ook verder gaan. We moeten ervoor zorgen dat niemand achterblijft", zegt directeur Michel Sidibé.

Economische crisis

Professor Kees Brinkman van het OLV Gasthuis in Amsterdam, een van de grootste hiv-centra van Nederland, is niet verbaasd over de daling van het aantal nieuwe hiv-gevallen. "De afgelopen tien jaar is in de derde wereld veel geïnvesteerd in onderzoek. Het grootste probleem van hiv zit nog steeds in Afrika en daar zijn juist heel veel mensen de afgelopen jaren op therapie gezet. Dat verklaart het beste dat mensen niet meer sterven aan aids."

Brinkman waarschuwt wel dat het nodig blijft om te investeren in de aids-bestrijding in Afrika. "Door de economische crisis zie je dat veel rijke landen, zoals de Verenigde Staten, maar ook Nederland, minder geld aan hiv-bestrijding uitgeven. Dat is verkeerd. Je kunt iemand die hiv-medicijnen krijgt, niet na niet drie jaar geen pillen meer geven. Als dat gebeurt, gaat de curve weer omhoog en zal het probleem snel weer groeien."

Eind vorig jaar waren wereldwijd 35,3 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Van hen leven er 25 miljoen in Sub-Saharisch Afrika. In Nederland zijn naar schatting 25.000 mensen hiv-positief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl