NOS NieuwsAangepast

CDA wil einde lastenverzwaringen

Het CDA is bereid de begroting van het kabinet goed te keuren, maar wil in ruil daarvoor wel forse invloed op het beleid. Dat zei partijleider Buma bij de presentatie van de tegenbegroting van het CDA.

Hij wil dat alle lastenverzwaringen worden geschrapt uit het extra bezuinigingspakket van 6 miljard.

Middeninkomens

In de tegenbegroting verlaagt het CDA de lasten voor werknemers en bedrijven juist met bijna 3 miljard. Volgens Buma verzwakt het kabinet met de lastenverzwaring de ruggegraat van Nederland: de middeninkomens.

Buma wil van de 6 miljard aan extra bezuinigingen 2 miljard zelf kunnen invullen. Alleen dan wil hij het kabinet te hulp schieten. De coalitie heeft de steun van het CDA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer.

Geen pleisters

Buma begrijpt dat hij niet 100 procent zijn zin zal krijgen van het kabinet. "Maar het gaat om de richting, die moet structureel anders. Ik ga geen pleisters plakken op een coalitie die de verkeerde kant op gaat," zei Buma.

Hij wil de uitkeringen niet langer koppelen aan de lonen in de marktsector, maar aan de ambtenarensalarissen. Dat zou betekenen dat mensen in de bijstand er volgend jaar niets bij krijgen, want ook de ambtenarensalarissen wil het CDA bevriezen.

Nullijn

Ook in de zorg wil Buma een nullijn. Die wil hij desnoods afdwingen met een loonwet. Om de kosten in de zorg nog verder te beperken moet er een eigen bijdrage komen van 25 euro voor een bezoek aan de huisarts of de spoedeisende hulp.

Een aantal maatregelen uit het sociaal akkoord, zoals de hervorming van de WW en het ontslagrecht, moet naar voren worden gehaald.

Allesverslindende overheid

Verder stelt het CDA voor te snijden in toeslagen en uitgaven van de overheid. "De grenzen van de groei van de overheid zijn bereikt. Het is een allesverslindend monster geworden."

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen er geld bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl