PvdA-leider Samsom begrijpt dat veel mensen het idee hebben dat zijn partij een 'zigzagbeleid' voert met betrekking tot de Joint Strike Fighter, de straaljager die de opvolger moet worden van de F-16.

De PvdA stemde één keer voor aanschaf van een testtoestel en één keer tegen. Nu het kabinet heeft besloten 37 JSF's te willen aanschaffen voor 4,5 miljard euro, gaat de partij daar onder voorwaarden mee akkoord. Het kabinet moet wel de laatste twijfels over de kosten en de inzetbaarheid van het toestel wegnemen.

'Worsteling'

"We hebben de afgelopen jaren laten zien dat we moeite hebben met dit dossier", zegt Samsom. "En eigenlijk vind ik dat niet zo erg. Het is een enorm besluit over een enorm project. We hebben een worsteling laten zien die velen met ons hebben doorgemaakt. Maar er komt een moment dat je een besluit moet nemen."

Samsom benadrukt dat zijn partij altijd tegenstander is geweest van deelname aan het ontwikkelingstraject van de JSF. De PvdA had liever afgewacht wat het resultaat zou zijn om pas daarna een beslissing te nemen over aanschaf. Een liefdesbaby zal de JSF voor de PvdA dus niet worden, erkent Samsom: "De PvdA heeft daar niet zoveel mee, met vliegtuigen kopen."

STER reclame