De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft een grote verkiezingsoverwinning geboekt bij de Bondsdagverkiezingen van zondag. Maar Merkel kan niet doorregeren met de liberale FDP, want die partij haalde te weinig stemmen om in de Bondsdag terug te keren.

De christendemocraten hebben met 41,5 procent van de stemmen het beste verkiezingsresultaat sinds 1990 geboekt, maar ze komen net tekort voor een absolute meerderheid.

Merkel, die kan beginnen aan een derde ambtstermijn, sprak tegenover haar aanhang van een superresultaat.

Terugtreden

De FDP komt uit op 4,8 procent, waarmee de liberale partij voor het eerst in haar geschiedenis uit de Bondsdag verdwijnt. Vier jaar geleden behaalden de liberalen nog 14,6 procent van de stemmen. FDP-leider Rösler heeft zijn terugtreden aangekondigd.

De sociaaldemocratische SPD heeft met 25,7 procent van de stemmen een lichte winst geboekt, maar partijleider Peer Steinbrück speekt toch van een tegenvallend resultaat. Aan de linkerzijde eindigden de Groenen met 8,4 procent en Die Linke met 8,6 procent van de stemmen, voor beide partijen een licht verlies.

Coalitiebesprekingen

De nieuwe eurosceptische partij Alternative für Deutschland bleef met 4,7 procent onder de kiesdrempel en komt dus niet in de Bondsdag.

Merkel zegt eerst de uitslag te willen bespreken met haar partij, voordat ze coalitiebesprekingen gaat voeren. Tussen 2005 en 2009 regeerde Merkel met de SPD en ook nu is de sociaal-democratische partij de voor de hand liggende partner. Een coalitie van CDU en Groenen lijkt vooralsnog onwaarschijnlijk.

In theorie kan de SPD een regering vormen met de Groenen en de Linke, maar de partijleiding sluit zo'n coalitie uit.

STER reclame