De aanslag op een winkelcentrum in Kenia heeft een Nederlands slachtoffer geëist.

Een 33-jarige vrouw is gisteren dodelijk getroffen tijdens de terreuraanval op het luxe winkelcentrum Westgate, zegt de Nederlandse ambassadeur Reintjes tegen de NOS. Ook haar Australische man heeft de aanval niet overleefd.

Nabestaanden

Het paar woonde in Tanzania en verbleef tijdelijk in Kenia. De Nederlandse ambassade staat in contact met de nabestaanden.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de Nederlandse vrouw. Hij schrijft: "Onze condoleances gaan uit naar haar familie, vrienden en dierbaren. Medewerkers van de Nederlandse ambassade in Nairobi staan de nabestaanden bij." Timmermans betuigt ook zijn medeleven met de nabestaanden van slachtoffers van andere nationaliteiten.

Acht Nederlanders

De minister zegt verder dat hij met afschuw kennis heeft genomen van de aanslag van al-Shabaab op het winkelcentrum, een terreurdaad die hij ten stelligste veroordeelt.

In totaal waren er acht Nederlanders in het winkelcentrum gisteren tijdens de aanslag, onder wie de vrouw. Zeven konden ontsnappen.

Gemaskerde mannen

De aanval in Nairobi begon gisteren even na het middaguur. Gewapende en gemaskerde mannen gooiden granaten het winkelcentrum in, en openden het vuur op het winkelend publiek.

Het totale aantal doden is opgelopen tot 68. Er zijn 175 gewonden. Ongeveer duizend mensen zijn uit Westgate geëvacueerd. Nog steeds zouden er mensen worden vastgehouden. De Keniaanse veiligheidsdiensten proberen hen te bevrijden.

STER reclame