Het Amerikaanse Specialized-Lululemon heeft net als bij de WK van vorig jaar in Limburg de titel veroverd op de ploegentijdrit voor vrouwen (merkenteams).

De ploeg, met onder anderen Ellen van Dijk in de gelederen, had voor het vlakke parkoers van Pistoia naar Florence over 42,8 kilometer 51.10,69 nodig. Specialized, met naast Van Dijk de Duitse rensters Trixi Worrack en Lisa Brennauer, Evelyn Stevens en Carmen Small uit de Verenigde Staten en de Britse Katie Colclough, legde het traject af met een gemiddelde snelheid van 50 km per uur.

Rabobank, met Nederlandse inbreng van Marianne Vos, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand, Roxane Knetemann en Thalite de Jong, eindigde op 1.11 als tweede. Het brons ging naar Orica-AIS. De Australische ploeg met Loes Gunnewijk finishte op 1.33 van de winnaressen.

Argos eindigde op de zevende plaats en de derde Nederlandse formatie die aan de start verscheen, Boels, werd tiende.

"Het ging echt hard"

Specialized-lululemon legde de basis voor de titelprolongatie tussen het eerste en tweede meetpunt. "We hebben het tempo goed kunnen vasthouden, waar andere ploegen dat niet konden" keek Van Dijk tevreden terug.

"Het ging echt hard, meer dan vijftig kilometer per uur, met continu druk op de benen. Ik was blij toen we Florence bereikten en het parcours wat bochtig werd. Konden we tenminste even de benen stilhouden."

Bij Rabobank kon Vos goed leven met de tweede plaats. "Goud zou voor de andere teams alleen in beeld komen wanneer Specialized fouten zou maken. De laatste vijf kilometer door het centrum van Florence waren erg technisch en het gevaar lag bij iedere bocht. Het zilver is een mooie beloning voor het werk dat we in de voorbereiding hebben geleverd."

STER reclame