Turkije zal door de vooroordelen in de EU waarschijnlijk nooit lid worden van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse minister van Europese Zaken, Egemen Bagis, gezegd in een interview met een Britse krant.

Het is voor het eerst dat Turkije erkent dat de onderhandelingen met de EU over toetreding waarschijnlijk op niets uitlopen.

Vooroordelen

Bagis, die namens Turkije met de EU onderhandelt, zegt in The Daily Telegraph dat zijn land zich sterk heeft gemoderniseerd, maar het slachtoffer blijft van vooroordelen. Volgens hem had Turkije daar ook last van bij zijn mislukte poging de Olympische Spelen van 2020 naar Istanbul te halen.

Turkije begon in 2005 toetredingsonderhandelingen met de EU, maar die zitten al jaren in een impasse. Onder meer Duitsland en Frankrijk voelen er weinig voor een land met tientallen miljoenen moslims lid te laten worden.

Noorwegen

De populariteit van een EU-lidmaatschap is onder de Turkse bevolking sterk afgenomen. Vorige week bleek uit een groot onderzoek dat minder dan de helft van de Turken hun land in de EU wil hebben. In 2004 was nog driekwart voor een Turks EU-lidmaatschap.

Bagis denkt dat Turkije op den duur dezelfde status zal krijgen als Noorwegen. Dan zal het nauw verbonden zijn met de Unie zonder er lid van te zijn.

STER reclame