Buitenlanders slachtoffer Kenia

Aangepast

Bij de aanslag op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een nog onbekend aantal buitenlanders omgekomen. Frankrijk zegt dat twee van zijn burgers zijn gedood en ook Canada meldt twee doden. In het mortuarium in de stad zijn zowel Afrikaanse, Aziatische als blanke lichamen binnengebracht, zegt een woordvoerder.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zegt dat er Amerikanen gewond zijn geraakt en de Britse autoriteiten melden dat er "zonder twijfel" Britten zijn getroffen. Eerder was al bekend dat er in het winkelcentrum vier Nederlanders waren, die veilig konden wegkomen.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta meldde zaterdagavond laat dat er voor zover nu bekend 39 doden zijn en 150 gewonden. Hij zei zelf ook naaste familieleden te hebben verloren. In het winkelcentrum Westgate houden zich nog steeds een aantal gewapende aanvallers verschanst. Ze houden een onbekend aantal mensen in gijzeling.

Al-Shabaab

De terreurbeweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De beweging probeert in Somalië met geweld een streng islamitisch bewind te vestigen. Daarbij wordt gevochten tegen Keniaanse militairen van de Afrikaanse vredesmacht die in Somalië actief is. Al-Shabaab heeft banden met al-Qaida.

De aanval in Nairobi begon zaterdag even na het middaguur. Westgate is een chic winkelcentrum, dat behalve door rijke Kenianen ook veel wordt bezocht door expats. In het winkelcentrum zit een aantal Israëlische winkels, maar het is niet duidelijk of de aanvallers het speciaal daarop hadden voorzien. Volgens ooggetuigen dreven de daders mensen bijeen en lieten ze vervolgens de mensen die moslim waren, gaan.

Twitter

Al-Shabaab verklaarde zich via Twitter verantwoordelijk. "We hebben lang oorlog gevoerd tegen de Kenianen in ons eigen land, nu verplaatsen we het strijdtoneel naar hun land #Westgate", zo luidde een van de berichten. Kort erna haalde Twitter het account van al-Shabaab uit de lucht.

Om hoeveel terroristen het gaat is onduidelijk. Ooggetuigen spraken van minstens vijf aanvallers, maar volgens een politiechef moeten het er zeker tien zijn. Een aanvaller die gewond was geraakt werd gearresteerd. Hij is inmiddels in een ziekenhuis overleden.

STER Reclame