Dodental aanval Kenia loopt op

Aangepast

In een winkelcentrum in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, heeft een schietpartij plaatsgevonden. Ook zijn er granaten gegooid. Het Rode Kruis meldt dat er zeker twintig doden geteld zijn, dat aantal kan nog oplopen. Ook zouden er tientallen gewonden zijn.

Gemaskerde en zwaarbewapende mannen zouden in het luxe winkelcentrum Westgate het vuur hebben geopend. Het Keniaanse leger en de politie kammen het winkelcentrum uit op zoek naar de daders. Ook Amerikaanse en Britse veiligheidsagenten zijn te hulp geschoten.

Terreuraanslag

Volgens een Keniaanse tv-zender worden er ook mensen gegijzeld. Enkele uren na het begin van de aanval waren er nog schoten te horen. Ooggetuigen en bewakers zeggen dat de aanvallers met AK-47's in het wilde weg om zich heen schoten.

De Keniaanse minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de schietpartij mogelijk het werk van terroristen is. De politie behandelt de zaak dan ook als een terreuraanslag. Mogelijk zit de Somalische terreurgroep al-Shabaab achter de aanval. De radicaal-islamitische beweging dreigde eerder een aanslag te plegen op het winkelcentrum. Al-Shabaab beschuldigt Kenia van een offensief tegen moslimstrijders in buurland Somaliƫ. Verschillende ooggetuigen die het complex ontvlucht zijn zeggen dat sommige aanvallers er Somalisch uitzien.

Koranvers opzeggen

De aanval in het luxe winkelcentrum, waar vooral expats en rijke Kenianen komen, begon rond het middaguur. Gewapende mannen gooiden handgranaten het winkelcentrum in. Sommige ooggetuigen hebben het over vijf mannen, volgens anderen zou het gaan om een groep van zo'n 18 mensen, onder wie een vrouw.

Ooggetuigen die het winkelcentrum zijn ontvlucht zeggen tegen persbureau AP dat moslims het gebouw mochten verlaten, de aanval zou zijn gericht op niet-moslims. Een andere ooggetuige vertelde aan NOS-correspondent Koert Lindijer dat mensen in het winkelcentrum een Koranvers moesten opzeggen. Personen die dat konden, mochten gaan. De rest moest blijven.

Geen foto's twitteren

Mensen krijgen het advies om uit de buurt te blijven. De politie zegt de situatie inmiddels onder controle te hebben, maar roept tegelijkertijd op geen foto's te twitteren om de operatie niet in gevaar te brengen.

De omgeving is afgezet en nog steeds rennen tientallen mensen het winkelcentrum uit, al dan niet onder begeleiding van de politie. Gewonde kinderen worden in winkelwagens naar buiten gereden.

STER Reclame