NOS NieuwsAangepast

"D66, CU bereid tot steun kabinet"

Oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie zijn bereid om de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer te steunen, als het kabinet de lasten voor werkgevers en werknemers verlaagt. Dat zeggen D66-fractievoorzitter Pechtold en CU-fractieleider Slob in het Nederlands Dagblad.

De coalitiepartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. D66 en de ChristenUnie doen een handreiking, maar daar moet wel wat tegenover staan.

Arbeid goedkoper

De partijen willen dat arbeid goedkoper wordt en dat werken loont. "Ik vind het lastenpakket en de nivellering van het kabinet te groot. Het vernietigt banen", zegt Pechtold in de krant. "Wij willen minder lasten en meer hervormen." D66 wil eerder beginnen met de verkorting van de WW-duur en de aanpassing van het ontslagrecht.

De ChristenUnie is het niet helemaal eens met D66, maar vindt wel dat arbeid structureel goedkoper moet worden.

Andere opstelling

D66 en de ChristenUnie eisen ook een andere opstelling van premier Rutte. "Hij zal een ander toon moeten aanslaan dan die van luchtigheid en relativering", zegt Pechtold. Slob: "Hij zal ons serieus moeten nemen."

De twee oppositiepartijen hebben in de Eerste Kamer niet genoeg zetels om het kabinet aan een meerderheid te helpen. Eenn zetel ontbreekt nog. SGP, 50PLUS, de Partij voor de Dieren en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) hebben allemaal één zetel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl