NOS NieuwsAangepast

Witte Huis: geen gesprek Rohani

Het Witte Huis zegt dat er volgende week bij de Algemene Vergadering van de VN in New York geen ontmoeting staat gepland tussen president Obama en zijn Iraanse collega Rohani. De laatste tijd deden geruchten de ronde dat de twee elkaar in de marge van de VN-vergadering zouden ontmoeten.

Ook al staat er geen ontmoeting op de agenda, hoge Amerikaanse functionarissen sluiten een gesprek ook niet per definitie uit. Een ontmoeting zou een belangrijke symbolische stap zijn in het normaliseren van de diplomatieke betrekkingen tussen de landen.

Afspraken

De VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland proberen al jaren om via de onderhandelingstafel afspraken te maken met Iran over diens atoomprogramma. Zo willen de landen dat er minder uranium wordt verrijkt, en er toezicht komt op de nucleaire installaties in Iran. Die gesprekken lopen telkens spaak.

De Franse president Hollande spreekt de Iraanse president Rohani volgende week wel in New York. De twee zullen het onder meer hebben over de crisis in Syrië en het Iraanse atoomprogramma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl