NOS NieuwsAangepast

Rijksbouwmeester wil 'bouwstop'

"Nederland is uitgebouwd", stelt Rijksbouwmeester Frits van Dongen. De crisistijd vraagt volgens hem om een rigoureus andere bouwcultuur: "Ik wil voorkomen dat Nederland tot stilstand komt."

Als Rijksbouwmeester is Van Dongen verantwoordelijk voor het bewaken van de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing van de rijkshuisvesting. Daarnaast maakt hij deel uit van het College van Rijksadviseurs, dat gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt over de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Nieuwe bouwcultuur

De weerslag van de crisis is voelbaar, merkt Van Dongen. "De overheid bouwt niet meer", zegt de Rijksbouwmeester. Hij noemt het tijd voor een grootschalige herbezinning: "Ik wil werken aan een nieuwe bouwcultuur".

Nederland heeft de hoogste kantoorleegstand in Europa. Op dit moment staat zo'n zeven miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. In Amsterdam is 18 procent van de kantoren onbezet, een percentage dat alleen Athene overtreft.

Volkstuintjes

Van Dongen roept op om bestaande gebouwen of terreinen een nieuwe bestemming te geven. "De volkstuintjes liggen straks op het dak, want daar kun je lege gebouwen heel goed voor gebruiken."

Maar zijn plannen strekken verder. Als het aan Van Dongen ligt worden leegstaande gebouwen in Amsterdam straks gebruikt voor indoor farming. "Daar kun je heel Amsterdam mee voeden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl