De eerste Chinese tiener in de cel omdat 'ie 500 keer is geretweet: check. Dat komt door een nieuwe wet die vorige week is ingegaan: als je - volgens de regering onwelgevallige - bericht op social media 500 keer is geretweet of 5000 keer aangeklikt, kan je drie jaar achter de tralies verdwijnen. En dat menen ze blijkbaar serieus.

De Beijing Times meldt donderdag dat een jongen van 16 in Zhangjiachuan is gearresteerd voor het 'verstoren van de openbare orde'. Zijn vader zegt in de krant dat de politie hem dinsdag meenam. Z'n naam is niet bekend, alleen dat z'n achternaam Yang zou zijn. De jongen had op Weibo gesuggereerd dat de politie nalatig was geweest bij de verdachte dood van een man. Dat berichtje ging viral. Ook zou hij gezegd hebben dat de politie de familie van de overleden man zou hebben mishandeld en vastgezet.

En dat mag dus niet. Sowieso mag je geen geruchten verspreiden die nadelig kunnen zijn voor anderen.

Mening

Nu vragen veel Chinezen zich af of de politie de jongen wel mocht vastzetten. Sommige Chinese media zeggen dat 500 retweets een zaak zou vormen voor smaad, niet voor het verstoren van de openbare orde. Die laatste aanklacht bewijzen, dat zou nog een flinke klus worden, denkt juridisch expert Liu Zixi.

Dat het de autoriteiten het echt menen met de wet is wel duidelijk. Naast Yang zouden een aantal anderen een boete gehad hebben. En als Yang echt vastzit, is hij de eerste sinds de nieuwe wet. Volgens een advocaat in Peking is dit allemaal slecht nieuws voor de vrijheid van meningsuiting. Lokale autoriteiten zouden de wet zo kunnen interpreteren dat mensen met een andere mening dan die van de overheid, strafbaar zijn.

STER reclame