De berekeningen over de inzetbaarheid van de JSF zijn "niet compleet", zegt de Algemene Rekenkamer. Daardoor is het onzeker of er altijd vier toestellen voor internationale missies beschikbaar zijn, zoals het kabinet wil.

Het kabinet wil dat vier van de 37 toestellen altijd kunnen worden ingezet voor bij missies. De rest is bedoeld voor bewaking van het luchtruim van Nederland en de bondgenoten en voor de training van piloten. Ook zijn er vaak een paar in onderhoud.

Trainingsuren

De rekenkamer rekende het plan van het kabinet door om de huidige F-16's te vervangen door 37 JSF's. Voor dat plan is 4,5 miljard euro uitgetrokken.

Volgens president Stuiveling van de Algemene Rekenkamer moeten de piloten van de straaljagers "heel veel trainingsuren maken" en moeten daar altijd toestellen voor beschikbaar zijn.

Om die reden zet zij vraagtekens bij "de stelligheid waarmee het kabinet zegt dat dit kan: én het luchtruim bewaken én niet inleveren op training én vier toestellen voor missies".

'Binnen budget'

De rekenmeesters weten ook niet zeker of de uitgaven voor de jachtvliegtuigen "van jaar tot jaar binnen het budget blijven". Zo wordt er in de begroting van uitgegaan dat de exploitatie jaarlijks 270 miljoen euro blijft kosten, maar dat is volgens hen niet waarschijnlijk.

De rekenkamer wijst erop dat ook andere berekeningen uit de visie van minister Hennis op de krijgsmacht wankel zijn. "De stelling dat de door het kabinet vastgestelde nota al leidt tot een financieel en operationeel duurzame krijgsmacht, onderschrijft de Algemene Rekenkamer niet."

STER reclame