NOS NieuwsAangepast

Hackers in systemen Belgisch ministerie

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken is gehackt. Dat schrijven Belgische media. Het federaal parket in België onderzoekt nu wat er precies is gebeurd. En weer eens iets anders: de NSA is volgens bronnen geen verdachte.

Anderhalf jaar geleden werd er malware gevonden op het computersysteem van Buitenlandse Zaken. Volgens de Belgische krant De Tijd zijn er hoogstwaarschijnlijk vertrouwelijke en gevoelige gegevens over het Belgische buitenlandbeleid gelekt.

De overheid heeft de inbraak op de systemen zelf ontdekt, zegt een woordvoerder. Direct toen de Belgen ontdekten dat er iets niet in orde was, zijn ze naar justitie gestapt. Een bevestiging of de daders erin zijn geslaagd gegevens in handen te krijgen bleef uit, maar De Tijd gaat daar dus vanuit.

Belgacom

Eerder deze week kwam naar buiten dat de NSA wordt verdacht van het hacken van het Belgische telecombedrijf Belgacom. De inlichtingendienst zou malware hebben geïnstalleerd op het netwerk van het bedrijf om zo gegevens voor het spionageprogramma PRISM te kunnen verzamelen.

Het rommelt internationaal sowieso door de praktijken van NSA. De Braziliaanse president Roussef zegde een staatsbezoek aan president Obama af vanwege diens spionagepraktijken.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl