NOS NieuwsAangepast

Rebellen botsen bij Turkse grens

Door verslaggever Lex Runderkamp

Al-Qaida-groeperingen in Noord-Syrië zijn gisteren in gevecht geraakt met rebellen van het Vrije Syrische Leger. Azaz, een belangrijke stad bij de grens met Turkije, werd ingenomen door ISIS: de Islamitische Staat Irak en Syrië, een groepering die onder de vlag van al-Qaida vecht.

Aanvankelijk leek het een strategische inname van de stad, want Azaz is de doorgang naar Turkije. Maar bronnen ter plaatse melden dat de gevechten spontaan uitbraken toen ISIS mensen in de stad arresteerden, onder wie een Duitse arts die als vrijwilliger in het ziekenhuis werkt. De arts zou bescherming genieten van het Vrije Syrische Leger. Over zijn lot is nog niets bekend.

Grensovergang

Het Vrije Syrische Leger trok zich terug uit Azaz richting de grensovergang. Ook daar werd gevochten. ISIS bezette vervolgens alle controleposten rondom de stad. De lokale rebellen riepen de hulp in van de grootste brigade in Aleppo, Al Tawheed, die meteen versterkingen naar Azaz stuurde.

Binnen ISIS bleek onenigheid te zijn ontstaan tussen buitenlandse strijders (vooral Tsjetsjenen en Oezbeken) en de Arabische leiding. De zogeheten emir van ISIS heeft geprobeerd de buitenlandse strijders weg te halen uit Azaz, maar dat lukte enige tijd niet. Hoe de verhoudingen binnen ISIS nu liggen is niet bekend.

Aan het eind van de avond, na overleg tussen de strijdende partijen, hebben de ISIS-troepen de controleposten rond Azaz weer verlaten. Vandaag praten beide groepen verder.

Eerder gevochten

De vijandigheden tussen ISIS en het Vrije Syrische Leger zijn niet nieuw. Sinds begin augustus zijn er verschillende ernstige incidenten geweest. In de noordelijke plaats Al Raqqa heeft ISIS het hoofdkwartier van het Vrije Syrische Leger opgeblazen en meerdere commandanten gedood. In een andere stad Ad Dana, vlak bij de grens met Turkije, zijn de rebellen verdreven door ISIS.

Een hoge commandant van de militaire raad van de rebellen, Kamal Hamami, werd door ISIS gedood in de kustprovincie Latakia. Vandaar dat de spanningen onder de opstandelingen enorm zijn. Alleen de gemeenschappelijke vijand, het regime van president Assad, houdt ze op het slagveld nog bij elkaar. ISIS heeft de meeste en zwaarste wapens.

Zelfs de extreemste islamitische rebellengroep, Jahbat al Nusra, heeft ruzie met ISIS. Alhoewel beide groeperingen gelieerd zijn aan al-Qaida, hanteren ze andere methodes. Al Nusra werkt veel samen met de 'ongelovigen' van het Vrije Syrische Leger. ISIS doet dat nauwelijks en probeert overal de islamitische wetgeving in te voeren. Dat heeft al tot protesten in Syrische dorpen geleid die door ISIS met geweld werden neergeslagen.

De uitkomst van het overleg in Azaz vandaag is heel belangrijk. Als het conflict nu niet wordt bijgelegd kan er een openlijke oorlog ontstaan binnen het verzet tegen president Assad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl