NOS NieuwsAangepast

Meer borstreconstructies eigen vet

De vraag naar borstreconstructies met eigen weefsel neemt toe. Dat zegt plastisch chirurg Marc Mureau van het Erasmus MC, opsteller van een nieuwe richtlijn voor borstreconstructies die begin volgend jaar verschijnt.

Bij 10 tot 14 procent van de borstreconstructies wordt momenteel eigen weefsel gebruikt, meestal vet uit de onderbuik. Dat komt grofweg neer op 600 gevallen per jaar. Volgens Mureau vragen steeds meer vrouwen naar deze techniek. Hoe sterk die toename precies is, kan de arts niet zeggen.

Gekozen

De vraag is in elk geval groter dan het aanbod, waardoor vrouwen uitwijken naar buurlanden. Zo'n honderd vrouwen per jaar gaan naar België, schat Mureau.

In Nederland vergoeden verzekeraars de complexe behandeling net wel of net niet, waardoor het voor ziekenhuizen aantrekkelijker is om de ruim vergoede borstprotheses te plaatsen. Een andere reden dat daarvoor vaak wordt gekozen, is dat bij borstimplantaten in dezelfde tijd zo'n vijf vrouwen geholpen kunnen worden.

Complex

''Het is een dure behandeling, het is crisis, ziekenhuizen mogen niet groeien en er zijn slechts 40 artsen die de ingreep kunnen uitvoeren'', somt Mureau de problematiek op. De wachtlijsten zijn inmiddels opgelopen tot zo'n twee jaar.

Voordelen van reconstructies met eigen weefsel zijn dat de borsten natuurlijker uitzien en aanvoelen, en niet kapot gaan. Maar de operaties zijn complex en kosten veel tijd. De reconstructie van één borst kost 5 tot 7 uur, twee borsten kosten 8-12 uur. Ook bestaat er risico op complicaties.

Te gemakkelijk

Het nadeel van borstimplantaten is dat een derde van de protheses na tien jaar kapot is. Ook kan de vorm van de borst veranderen en kan de borst hard aanvoelen of pijnklachten geven door littekenweefsel.

''Strikt gezien is dit geen medisch noodzakelijke ingreep'', zegt Mureau over borstreconstructies met eigen weefsel. En er is geen haast bij. ''Verzekeraars en beleidsmakers gaan daardoor misschien te gemakkelijk voorbij aan deze vorm van chirurgie. Maar voor deze vrouwen is het heel belangrijk voor hun kwaliteit van leven.''

Mureau pleit ervoor om samen met verzekeraars, ziekenhuizen, artsen en andere betrokkenen naar een oplossing te zoeken om de vrouwen in Nederland te kunnen helpen. ''Misschien is het creëren van enkele gespecialiseerde centra een oplossing'', oppert de chirurg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl