NOS NieuwsAangepast

Poolactivisten van platform gehaald

De Russische kustwacht heeft twee activisten van Greenpeace gearresteerd die zich vastgeketend hadden aan een boorplatform van Gazprom. Twee andere Greenpeace-activisten werden tegengehouden nog voordat ze het platform konden bereiken.

De milieuorganisatie wil voorkomen dat Gazprom olie gaat winnen in de Pestjora Zee ten zuiden van Nova Zembla. Vannacht bereikte de Greenpeace-ijsbreker Arctic Sunrise het platform. Activisten probeerden daarna met behulp van rubberbootjes het platform op te komen.

IJsberen

De Russische kustwacht heeft elf waarschuwingsschoten gelost in de buurt van de ijsbreker, zegt Greenpeace. "De kustwacht gebruikt onacceptabel veel geweld om het Gazprom-platform te beschermen", aldus de activisten. Er raakte niemand gewond. De Arctic Sunrise vaart nog altijd rond bij het platform.

Greenpeace noemt het een kwestie van tijd voordat het olieplatform in het kwetsbare poolgebied een milieuramp veroorzaakt. Het platform ligt honderden kilometers buiten de bewoonde wereld in een gebied waar ijsberen, walrussen en zeldzame vogels leven.

Weerhouden

Vorig jaar hield Greenpeace het olieplatform al vijf dagen bezet. Ditmaal wilde de milieu-organisatie Gazprom voorgoed weerhouden van het boren in het Poolgebied.

Volgens Greenpeace wil Gazprom volgend jaar beginnen met de oliewinning in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl