Onderzoek naar doses chemokuur

tijd van publicatie Aangepast

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de dood van twee patiënten met prostaatkanker die tijdens een chemokuur een te hoge dosis van het middel Cabazitaxel hebben gekregen. Uit het onderzoek moet blijken of de dood van de twee is veroorzaakt door de hoge dosering.

In hetzelfde ziekenhuis kregen nog zes andere patiënten een te hoge dosering toegediend, maar zij hebben geen schadelijke gevolgen ondervonden.

De acht kregen gedurende een paar maanden 15 procent meer van het middel Cabazitaxel dan de bedoeling is. Dat kwam doordat de informatie op de bijsluiter niet klopte. Er stonden verkeerde hoeveelheden vermeld.

Eerdere incidenten

Volgens de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) zijn er in 2012 in Spanje en Finland ook al incidenten met hetzelfde middel geweest.

De fabrikant heeft de informatie op de bijsluiter toen aangepast, maar dat is niet goed gecommuniceerd met de apothekers.

Waarschuwing

De CMR heeft begin deze maand een waarschuwing rondgestuurd aan de ziekenhuisapothekers. Na deze waarschuwing kwamen er van nog twaalf andere ziekenhuizen meldingen binnen dat er een te hoge dosering is gebruikt.

Het is nog niet bekend om hoeveel patiënten het gaat. Voor zover bekend zijn er niet meer doden gevallen.

STER Reclame