NOS NieuwsAangepast

OM: zorgfraude 110 miljoen euro

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Jaarlijks vindt er naar schatting voor zeker 110 miljoen euro aan fraude plaats in de zorg. Dat blijkt uit nog interne cijfers die bij de top van het Openbaar Ministerie liggen en die de NOS heeft ingezien. Het OM wil geen commentaar geven. De schatting van het OM is gebaseerd op strafrechtelijke onderzoeken naar fraude.

Daarnaast wordt er voor een veel groter bedrag aan rekeningen met fouten uitgeschreven. Vorig jaar hebben de zorgverzekeraars voor een bedrag van 1,2 miljard aan foute rekeningen gevonden. Deels zijn die naderhand alsnog uitbetaald nadat de rekening gecorrigeerd was.

De verzekeraars hebben in 2012 voor 6 miljoen aan echte fraude vastgesteld. In totaal werd er in 2012 voor ongeveer 33 miljard euro aan declaraties van zorgverleners betaald.

Onderzoek

Minister Schippers heeft juist vorige week de Nederlandse Zorgautoriteit gevraagd om te onderzoeken hoe groot het bedrag aan fraude in de zorg is. De Kamer had daarom gevraagd na publicaties waarin zonder veel bewijzen werd gesteld dat de fraude in de zorg miljarden zou bedragen.

Minister Schippers van Volksgezondheid maakt in 2014 5 miljoen vrij voor de aanpak van zorgfraude en vanaf 2015 structureel 10 miljoen. Van dat geld worden onder meer speciale zorgfraude-inspecteurs aan gesteld bij de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Mogelijk komt er uiteindelijk een speciale Zorg Inlichtingen en Opsporingsdienst (ZIOD). Maar de minister brengt de inspecteurs nu onder bij de Inspectie SZW omdat ze op korte termijn meer resultaat wil boeken met de aanpak van fraude in de zorg.

Digitale gegevenscontrole

Op 1 januari 2014 gaat het Expertisecentrum Zorgfraude Bestrijding (EZB) van start, een samenwerkingsverband van negen organisaties. De EZB gaat zich met name richten op digitale gegevenscontrole. Verder zal nieuwe wet- en regelgeving in het vervolg altijd getoetst worden op fraudegevoeligheid.

In 2013 en 2014 worden er 30.000 huisbezoeken afgelegd bij mensen met een persoonsgebonden budget met een groot frauderisico. Verder komt er regelgeving om het medisch beroepsgeheim opzij te zetten bij een ernstige verdenking van fraude.

Tenslotte moeten zorgverleners op hun facturen aangeven voor welke indicatie ze de patiënt behandelen, hoeveel dat heeft gekost en wie hoofd- en medebehandelaars zijn geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl