NOS NieuwsAangepast

"Taks en waarschuwing op suiker"

Op frisdrank moeten stickers komen met een waarschuwing dat suiker verslavend werkt en slecht is voor de gezondheid. Daarvoor pleit Paul van der Velpen, directeur van de GGD Amsterdam. Hij schrijft in een column dat het gebruik van suiker ontmoedigd moet worden.

Van der Velpen noemt suiker een drug. "Wie suikers inneemt wil steeds meer, ook als het hongergevoel is verdwenen", schrijft hij. "Het is net zo zwaar om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken."

Suiker-taks

De GGD-directeur vindt dat de overheid een suiker-taks in plaats van een vet-taks moet invoeren. Ook roept hij de overheid op om regelgeving te maken over de hoeveelheid suiker die maximaal in een product mag worden verwerkt.

Aan mensen die suikerproducten niet kunnen laten staan, moet verslavingstherapie worden vergoed. Diëten is slechts een tijdelijke oplossing, schrijft Van der Velpen verder.

Overdreven

GGD Nederland laat in een reactie weten dat de GGD de standpunten in de column niet deelt. "Wij vinden het wel goed dat er aandacht is voor suiker en hoe slecht het is", zegt een woordvoerder.

Van der Velpen schrijft zelf dat zijn column overdreven en vergezocht kan lijken. "Maar suiker is de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen", aldus Van der Velpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl