Aanslag Birmingham herdacht

time icon Aangepast

In Birmingham in het zuiden van de VS is de bomaanslag op een zwarte kerk 50 jaar geleden herdacht. Daarbij kwamen vier meisjes om het leven.

Honderden mensen, zwart en wit en hand in hand, woonden in de kerk een les van de zondagschool bij, over de liefde die vergeeft. Dezelfde les als de slachtoffers kregen voordat ze omkwamen.

Daarna was er een dienst, die onder anderen werd bijgewoond door de minister van Justitie Eric Holder en regisseur Spike Lee.

Strikt gescheiden

Buiten de kerk werd een krans gelegd op de plek waar in 1963 leden van de Ku Klux Klan met dynamietstaven een gat in het gebouw bliezen.

Drie meisjes van 14 jaar en een meisje van 11 werden gedood. Een meisje raakte ernstig gewond. Zij was aanwezig bij de herdenking.

In het diepe zuiden van de VS waren zwart en wit begin jaren 60 nog strikt gescheiden. De aanslag in Birmingham betekende een omslag voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten.

Onderscheiding

Een klein jaar na de aanslag werd in het Amerikaanse Congres de Civil Rights Act aangenomen, waarmee de segregatie in de VS bij wet werd verboden.

Een van de Ku Klux clan-leden die jaren later veroordeeld zijn voor de aanslag zit nog in de gevangenis. Twee andere veroordeelden zijn in gevangenschap overleden.

De overleden meisjes hebben verleden week postuum een hoge burgeronderscheiding van het Congres in Washington gekregen.

STER Reclame