NOS NieuwsAangepast

Merkel-getrouwen winnen in Beieren

Bij de deelstaatverkiezingen in Beieren heeft de CSU van minister-president Seehofer de absolute meerderheid gehaald. De christen-democraten haalden bijna 49 procent van de stemmen, ruim 5 procent meer dan vijf jaar geleden. Vanwege de kiesdrempel van 5 procent heeft de CSU daarmee ruim de helft van de zetels veroverd.

De sociaal-democratische SPD werd tweede, met 21 procent. De liberale FDP, die tot vandaag met de CSU regeerde, heeft de kiesdrempel niet gehaald en verdwijnt uit het deelstaatparlement. De opkomst was 64 procent, fors meer dan vijf jaar geleden.

Straatlengte

CSU-leider Seehofer noemt de uitslag een historische overwinning en een grote waardering voor zijn partij. Ook SPD-lijsttrekker Ude is tevreden. Hij benadrukt dat de SPD, die relatief zwak is in Beieren, meer stemmen heeft gehaald dan in 2008. "Het gaat beter met ons", zei Ude.

De CSU, de zusterpartij van de CDU van bondskanselier Merkel, regeerde van 1957 tot 2008 alleen in Beieren. Bij de vorige verkiezingen verloor de partij de absolute meerderheid. Seehofer won aan populariteit met zijn standpunt dat het rijke Beieren minder geld moet afdragen aan arme deelstaten, zoals Berlijn. Ook scoorde hij met zijn plan voor een tolvignet voor buitenlanders.

Indutten

Volgende week zijn er in Duitsland landelijke verkiezingen. Merkel wil dat haar coalitie van CDU, CSU en FDP wordt herkozen. In de peilingen hebben CDU en CSU een straatlengte voorsprong op de SPD van uitdager Steinbrück, maar het is de vraag of de FDP de kiesdrempel haalt.

NOS-correspondent Wouter Meijer zegt dat de uitslag de CDU in een lastige positie kan brengen. Voor de voortzetting van de coalitie is het cruciaal dat de FDP de kiesdrempel haalt. Mogelijk gaan CDU'ers daardoor strategisch stemmen. De monsterzege in Beieren kan er ook toe leiden dat CDU-kiezers indutten en op 22 september thuis blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl