NOS NieuwsAangepast

McCain: Syrië-akkoord zwaktebod

De Amerikaanse Republikeinse senator John McCain heeft zware kritiek op het Syrië-akkoord dat de VS met Rusland heeft gesloten. Dat er niet militair wordt ingegrepen als president Assad zijn chemische wapens opgeeft, noemt McCain "een zwaktebod".

De Republikeinse senator is een van de meest uitgesproken voorstanders van militair ingrijpen in Syrië. Hij vond een eerder voorstel van president Obama voor een beperkt offensief niet ver genoeg gaan en wil de rebellen in het land meer steunen.

"Is de boodschap aan Assad dat hij door mag gaan met het afslachten van onschuldige burgers en het Midden-Oosten mag ontwrichten zolang hij geen chemische wapens gebruikt?", vraagt McCain zich af in een schriftelijke reactie. "Dat is moreel en strategisch onverdedigbaar."

Treuzelen

McCain denkt dat Assad nooit zal meewerken aan het vernietigen van zijn wapenarsenalen. Volgens hem is het verdrag tandeloos, omdat er geen militaire sancties genoemd zijn als Assad verzaakt. "Assad zal de tijd die hem wordt gegund gebruiken om te treuzelen. Hij zal de wereld voorliegen met elke truc in het handboek van Saddam Hussein."

Verder meent McCain dat de handreiking aan Syrië een slecht precedent schept in de regio. "Dit wordt gezien als een teken van Amerikaanse zwakte. Je kunt geen slechter signaal sturen naar Iran, dat nog altijd werkt aan een kernwapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl