1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Kazerne in Assen gaat dicht

Het kabinet gaat de Johan Willem Frisokazerne in Assen sluiten. Dat hebben Haagse bronnen bevestigd na uitlatingen van de commissaris van de koning in Drenthe, de PvdA'er Jacques Tichelaar.

De plannen van Defensie worden dinsdag op Prinsjesdag bekendgemaakt. "Ik heb ook begrepen dat dinsdag op de kazerne mededelingen zullen worden gedaan aan de mensen daar", aldus Tichelaar.

Volgens Tichelaar wordt het in Assen gelegerde onderdeel van de luchtmobiele brigade naar Leeuwarden verplaatst. Haagse bronnen spreken dit echter tegen. Waar het onderdeel wel naartoe gaat, is niet bekend.

Banen weg

Tichelaar denkt dat voor Assen en omgeving zeker 1400 banen verloren gaan. De kazerne heeft contracten met ruim honderd bedrijven in Drenthe. De commissaris van de koning rekent op protesten tegen de sluiting.

Tichelaar betwijfelt of Defensie een koper kan krijgen voor het complex. Potentiële kopers worden volgens hem afgeschrikt omdat de vervuilde grond moet worden schoongemaakt. Een appartement zou er al snel een half miljoen euro moeten kosten, zegt Tichelaar in het Dagblad van het Noorden.

Twee jaar geleden werd de Johan Willem Frisokazerne ook met sluiting bedreigd, maar uiteindelijk mocht het complex openblijven. Tichelaar vreest dat het ditmaal een zware klus wordt om de kazerne in Assen te behouden omdat Defensie fors moet bezuinigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl