Het Louvre in Parijs verplaatst zijn kunstdepot naar Lens, 200 kilometer noordelijker. Op dit moment bevindt het depot zich nog in de kelders van het wereldberoemde museum aan de Seine, maar als die overstroomt, liggen de schilderijen en sculpturen daar niet veilig.

Lens ligt een stuk hoger dan de Franse hoofdstad en niet aan het water. Afgelopen december werd er een dependance van het Louvre geopend. In dat museum worden naast tijdelijke exposities ook regelmatig meesterwerken uit Parijs tentoongesteld.

Oorspronkelijk zou er 25 kilometer buiten Parijs, in Cergy-Pontoise, een nieuw depot worden gebouwd. Daar zouden ook het Musee d'Orsay, de Orangerie, het Picasso Museum en het Museum van Hedendaagse Kunst hun collecties in veiligheid kunnen brengen. Het project werd eerder dit jaar gestaakt omdat er te weinig geld beschikbaar was.

Goedkoper

De verhuizing naar Lens is een stuk goedkoper omdat de regio het benodigde land, ruim 23.500 m2, gratis ter beschikking stelt. Het museum heeft niet bekendgemaakt om hoeveel het kunstwerken het gaat.

Volgens experts is het een kwestie van tijd voordat de Seine overstroomt. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1910.

STER reclame