Ban Ki-moon haalt uit naar Assad

Aangepast

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft op een vergadering van de VN gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad vele misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. Assad zal hierover na de burgeroorlog in Syrië ter verantwoording worden geroepen.

Eind augustus verzamelden VN-inspecteurs in Syrië informatie over de mogelijke gifgasaanval in het land. Ze namen monsters, spraken met Syriërs en vergaarden ander bewijsmateriaal. Dat materiaal werd naar verschillende laboratoria in Europa gestuurd voor onderzoek.

Ban verwacht dat de VN-inspecteurs zullen bevestigen dat er in augustus gifgas is gebruikt in Damascus. Inmiddels is het onderzoeksrapport klaar. Het wordt dit weekend in New York aan de VN-chef gepresenteerd. Wanneer het rapport openbaar wordt gemaakt is nog niet bekend.

OPCW

Gisteren maakte Assad bekend dat hij wil toetreden tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapen (OPCW) in Den Haag. Hij zei dat hij "volgens de procedure van de OPCW" binnen 30 dagen zijn chemische wapens zal aanmelden. Daarna moet Syrië inspecteurs toelaten en als laatste stap moeten de wapens worden vernietigd.

Het OPCW heeft vandaag zijn aanmelding bevestigd.

STER Reclame