Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Een internationale groep vooraanstaande medisch microbiologen roept op tot een verbod op de verkoop van voedsel met daarin bacteriën die resistent zijn voor carbapenem-antibiotica. Die antibiotica zijn zogenoemde laatste toevluchtsmiddelen die patiënten pas krijgen als andere antibiotica niet meer werken.

De microbiologen doen hun oproep vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Professor Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda en het VUmc in Amsterdam is de initiatiefnemer.

In rivieren

Bacteriën met het enzym ESBL die ongevoelig zijn voor de meeste antibiotica komen in grote aantallen voor op vlees, maar zitten ook in rivieren, in de grond en op groenten. Mensen die een infectie oplopen door zo'n bacterie met ESBL's kunnen alleen nog behandeld worden met antibiotica van het type carbapenem.

Dus, zeggen Kluytmans en zijn collega's, is het van het grootste belang dat bacteriën die ongevoelig zijn voor die laatste soort antibiotica zich niet verspreiden via de voedselketen.

Snelle testapparatuur

Een verbod op verkoop van voedsel met zulke bacteriën zou volgens de microbiologen volledig stroken met de CODEX Alimentarius, de regelgeving over voedsel die in het kader van Wereldhandelsorganisatie is opgesteld.

Dankzij moderne, snelle testapparatuur is het volgens de ondertekenaars van de open brief in Nature goed mogelijk alle vlees op de aanwezigheid van de betreffende bacteriën te testen. Vlees is de voornaamste verspreider van bacteriën in de voedselketen.

STER reclame