NOS NieuwsAangepast

Teeven: minder gezinnen opsluiten

Gezinnen met kinderen worden alleen bij hoge uitzondering in vreemdelingenbewaring geplaatst. Dat is een van de maatregelen die het kabinet neemt om het asielbeleid humaner te maken.

Gisteren waren de plannen al uitgelekt en staatssecretaris Teeven presenteerde ze vandaag. Ze zijn een direct uitvloeisel van het debat na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov. Teeven zei dat de meningen van VVD en PvdA op dit punt ver uiteen liggen, maar volgens hem is dit een goede balans tussen aanscherpingen en verzachtingen.

Zwaarder regime

Nu mogen gezinnen maximaal twee weken worden vastgezet, maar de staatssecretaris wil dat ze alleen nog in bewaring kunnen worden gezet als ze zich eerder aan toezicht hebben onttrokken. Als dat niet zo is, komt het gezin in een gezinslocatie.

De komende jaren zal het aantal vreemdelingen in bewaring dalen van 2000 nu naar ruim 900 in 2016. Volgens de staatssecretaris komt 90 procent van de vreemdelingen in een regime met meer vrijheden dan in een detentiecentrum. 10 procent komt in een zwaarder regime. In die gevallen gaat het om mensen die bijvoorbeeld overlast hebben veroorzaakt.

Eerlijker en doelmatiger

Teeven is niet van plan iets te veranderen in het beleid voor mensen die buiten hun schuld niet terug kunnen. Wel wil hij de procedures daarvoor eerlijker en doelmatiger maken.

De staatssecretaris wil verder de medische zorg voor vreemdelingen in bewaring verbeteren. Hij onderzoekt nog bodyscans als alternatief voor de praktijk van onderzoek aan het lichaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl