De huizenprijzen zullen binnenkort stabiliseren en gaan op termijn weer omhoog. Dat verwacht de Rabobank. Wanneer dit gebeurt, kan de bank niet voorspellen.

De marktleider in de hypotheekmarkt verwacht dat het aantal huizenverkopen in het derde of vierde kwartaal van dit jaar niet verder zal dalen.

Het plan van het kabinet om hypotheekschuld af te lossen met opgebouwde vermogens in levensverzekeringen zal nauwelijks bijdragen aan het herstel van de woningmarkt, zegt de bank.

Inkomen gedaald

De Rabobank is van mening dat de prijsdalingen van de afgelopen jaren niet zozeer het gevolg zijn van het leeglopen van een prijszeepbel, zoals vaak wordt gesuggereerd. Belangrijke oorzaken zijn wel de slechtere economische omstandigheden, waardoor het inkomen van de Nederlander is gedaald.

Ook heeft het kabinetsbeleid en de onrust daarover een groot effect. Zo is het aflossingsvrij lenen aan banden gelegd en kunnen mensen relatief minder geld lenen.

In vergelijking met het omslagpunt eind 2008 zijn de huizenprijzen, rekening houdend met inflatie, nu bijna 30 procent lager.

STER reclame