VVD-leider Rutte vindt dat zijn partijgenoot Jos van Rey zich "beter verre kan houden van actieve te verkiezen of gekozen posities" zolang het Openbaar Ministerie onderzoek naar hem doet. Volgens hem is dat de algemene lijn van de partij.

Oud-wethouder en oud-Eerste Kamerlid Van Rey wordt verdacht van corruptie. Gisteren bevestigde de VVD Roermond dat hij daar toch op de groslijst staat voor de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar in maart.

Rutte benadrukt dat het slechts gaat om een groslijst, die op alfabetische volgorde is gezet. "In november wordt de kandidatenlijst pas definitief samengesteld." Ook wijst Rutte erop dat de zaak in handen is van de integriteitscommissie van de partij.

Zelf beslissen

Minister Schultz van Infrastructuur neemt afstand van de kandidatuur van haar VVD-partijgenoot Van Rey zolang hij onder verdenking staat. "Ik zou het niet doen." Maar ze erkent dat de VVD in Roermond dit zelf mag beslissen.

De VVD voerde in mei nog een integriteitscode in naar aanleiding van de situatie rond Van Rey. Daarin staat dat leden bij verdenkingen geen kandidaat mogen zijn. Maar voor de gemeenteraadsverkiezingen, volgend jaar maart, kan het hoofdbestuur dat niet afdwingen.

Het VVD-hoofdbestuur liet gisteren in een verklaring weten dat het "betreurt dat er nog steeds geen duidelijkheid is over het onderzoek van het Openbaar Ministerie en dat de onzekerheid schadelijk is voor de VVD".

STER reclame