NOS NieuwsAangepast

Doodstraf voor verkrachters India

De vier verdachten in de Indiase verkrachtingszaak zijn ter dood veroordeeld. Een rechtbank in New Delhi heeft bepaald dat ze moeten worden opgehangen.

Afgelopen dinsdag werden de mannen schuldig bevonden aan verkrachting en moord. De aanklager eiste de doodstraf; hij omschreef de misdaad als "grotesk, duivels en barbaars". Volgens de advocaten was juist een milde straf op zijn plaats, omdat de verdachten nooit eerder een misdaad hadden gepleegd.

In het verleden zijn vrijwel alleen terroristen in India ter dood veroordeeld. Ze kregen bovendien meestal gratie. Dit voorjaar werd de wet aangescherpt, waardoor de aanklager in deze zaak ook de doodstraf kon eisen.

Het doodvonnis moet nog worden bekrachtigd door een hogere rechter. Drie van de vier verdachten hebben al hoger beroep aangetekend. Daarna kunnen ze ook nog gratie vragen aan de president. Die procedures kunnen volgens hun advocaten nog jaren duren.

Protesten

In december vorig jaar werd een 23-jarige studente door zes mannen verkracht in een rijdende bus in New Delhi. Haar vriend werd ernstig mishandeld. Daarna werden ze uit de bus gegooid. De vrouw overleed twee weken later. De gebeurtenissen leidden tot veel protesten.

Eén verdachte werd eerder dit jaar dood aangetroffen in zijn cel. Een andere verdachte, die minderjarig is, is veroordeeld tot drie jaar cel en heropvoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl