NOS NieuwsAangepast

Brazilië wil data in het land houden

Brazilië wil dat gegevens van bedrijven zoals Google en Facebook die in Brazilië worden verzameld ook in het land worden opgeslagen. De partij van president Rousseff is daar wetgeving over aan het maken.

In Brazilië is grote verontwaardiging ontstaan door het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal spioneerde. Ook Rousseff zelf zou zijn afgeluisterd.

Als de data in Brazilië wordt opgeslagen, betekent dat de bedrijven zich ook aan Braziliaanse wetgeving over privacy moeten houden. Het wordt moeilijk om de wet ook daadwerkelijk uit te voeren, zeggen experts, gezien het internationale karakter van internet. Ook vormen sociale media een uitdaging, want moet het bericht dat een Braziliaan plaatst op het pagina van een Amerikaan ook in Brazilië worden opgeslagen?

Toegang

Met behulp van het programma PRISM heeft NSA toegang tot allerlei gegevens van onder meer Google, Apple en Facebook. Rousseff hoopt de Braziliaanse gegevens veilig te stellen door ze in eigen land te houden.

Onder de Amerikaanse wetgeving kunnen bedrijven ook gedwongen worden informatie af te staan. Vandaag maakte de Amerikaanse regering bekend dat ze een deel van de uitspraak van de rechter die Yahoo dwong gegevens over te dragen openbaar zullen maken. Yahoo had daarom gevraagd en een rechter bepaalde dat de regering de geheimhouding moest herzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl