De in 2011 in opspraak geraakte VVD'er Jos van Rey staat toch op de groslijst van zijn partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Ex-wethouder, voormalig senator en voormalig Tweede Kamerlid Van Rey wordt verdacht van corruptie en het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Hieronder een overzicht van wat er tot nu toe gebeurd is rond de VVD'er.

In het najaar van 2011 start Roermond een onderzoek naar schending van de gedragscode van de gemeente door de toenmalige wethouder. Van Rey wordt verdacht van belangenverstrengeling. Volgens Dagblad de Limburger besliste hij mee over miljoeneninvesteringen in projecten waarbij een bevriende projectontwikkelaar betrokken is.

Ongeveer anderhalf jaar later, in maart 2012, oordeelt een onderzoekscommissie dat Van Rey weliswaar de schijn van belangenverstrengeling heeft gewekt, maar dat hij nooit de gemeente heeft benadeeld. De wethouder was volgens de commissie in het gemeentebestuur altijd open over zijn vriendschap met projectontwikkelaar Piet van Pol.

Geld of diensten

In oktober van datzelfde jaar komt er een nieuwe zaak rond Van Rey aan het licht. Hij wordt verdacht van het lekken van informatie naar kandidaten voor het burgemeesterschap van Roermond. Van Rey was adviseur van de vertrouwenscommissie die de zoektocht naar een nieuwe burgemeester leidde. De Rijksrecherche doet een inval bij hem thuis en doorzoekt zijn kantoor op het stadhuis. Ook zou Van Rey zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie. De wethouder zou in zijn functie geld of diensten hebben aangenomen.

Een paar dagen na de inval legt Van Rey zijn politieke functies neer. Hij stopt als wethouder en als Eerste Kamerlid. Vanwege het opstappen van hun wethouder stapt de VVD uit de coalitie in Roermond.

In december van 2012 wordt staatssecretaris Weekers van Financiën in verband gebracht met de 'kwestie Van Rey'. De oppositie in de Tweede Kamer vraagt opheldering over de sponsoring door Van Rey van de persoonlijke campagne van Weekers bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van Rey plaatste tijdens de verkiezingscampagne een foto van Weekers op een reclamezuil langs de A73 met de tekst 'Stem Limburgs'. Volgens de staatssecretaris was het geen rechtstreekse vriendendienst en stonden er geen gunsten tegenover.

Dossierkennis

Begin dit jaar wordt bekend dat Jos van Rey nog altijd betrokken is bij de Roermondse tak van de VVD. Volgens een lokaal bestuurslid wordt Van Rey af en toe om advies gevraagd vanwege zijn "enorme dossierkennis". Ondertussen loopt het strafrechtelijke onderzoek naar de VVD'er nog altijd.

In januari doet de Rijksrecherche invallen in het huis en het kantoor van de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. De huiszoekingen zijn in het kader van het strafrechtelijk onderzoek naar Van Pol en Van Rey.

Lijstduwer

In het voorjaar van 2013 wordt bekend dat de VVD in Roermond Jos van Rey voordraagt als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar het hoofdbestuur van de partij is daar tegen zolang het strafrechtelijk onderzoek loopt. Partijvoorzitter Benk Korthals noemt een eventuele kandidatuur van de Limburger "onwenselijk". De kandidatuur wordt dan ook kort na de bekendmaking opgeschort.

De landelijke VVD maakt op een ledencongres bekend dat de partij meer aandacht gaat besteden aan de integriteit van bestuurders. Er komt een vaste commissie Integriteit en er komen opleidingen, vertrouwenspersonen en een vragenlijst die kandidaten voor publieke functies moeten ondertekenen.

Felle kritiek

In juni zegt het Openbaar Ministerie dat het nog maanden nodig heeft om het strafrechtelijk onderzoek af te ronden. Het OM komt met de verklaring omdat Van Rey in een interview felle kritiek levert op justitie. Het OM zou er te lang over doen en zou hem al bij voorbaat als schuldige aanwijzen.

Vandaag wordt bekend dat Jos van Rey toch op de lijst staat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond komend voorjaar.

STER reclame