NOS NieuwsAangepast

Indiëveteranen niet blij met excuses

De achterban van VOMI-Nederland, een vereniging voor veteranen die in Indië en Nieuw-Guinea hebben gediend, is niet blij met de excuses die de Nederlandse ambassadeur vanochtend heeft aangeboden voor alle standrechtelijke executies in voormalig Nederlands-Indië.

Volgens VOMI-voorzitter Leendert Noordzij ziet het merendeel van zijn leden de excuses als overbodig: "Indonesië zit er niet op te wachten. Als Nederland het zo graag wil, zullen de nabestaanden ze wel in ontvangst nemen. Maar het hoeft niet van hen. En ze zullen het van hun kant dus ook niet doen."

Weinig indruk

De excuses maken volgens Noordzij weinig indruk meer, omdat Nederland al vaker excuses aangeboden heeft. Ook wordt er volgens hem aan de goede bedoelingen van Nederland getwijfeld: "In Indonesië denken mensen dat het met de handelsbetrekkingen te maken heeft."

De excuses maken veel los bij de achterban van VOMI. Volgens Noordzij krijgen de veteranen het gevoel dat zij gezien worden als oorlogsmisdadigers.

Noordzij zegt dat het in een breder patroon past. Volgens hem is er de laatste jaren in de media een eenzijdig beeld ontstaan over de gebeurtenissen in Indië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl