NOS NieuwsAangepast

PvdA-afdelingen willen JSF niet

Lokale afdelingen van de PvdA vragen hun partijgenoten in de Tweede Kamer tegen de aanschaf van de JSF te stemmen.

Het gaat om het gewest Friesland, de afdeling Leeuwarden, drie andere Friese afdelingen en de afdeling Uden/Veghel. De nieuwe gevechtsvliegtuigen zouden gestationeerd worden op een basis in Leeuwarden en in Volkel, vlakbij Uden.

Motie 2009

De afdelingen willen dat eerst een motie wordt uitgevoerd die in 2009 op een partijcongres werd aangenomen. Daarin staat dat pas besloten kan worden over de opvolger van de F16 als alle kosten en eigenschappen van de JSF bekend zijn, inclusief het geluidsniveau.

De lokale afdelingen vrezen dat de JSF meer herrie maakt dan de oude vliegtuigen. Ze wijzen op een Amerikaans rapport dat uitwijst dat de JSF bij start en landing 21 tot 22 decibel meer geluid maakt dan de F16.

Debatavonden

Morgen houdt de PvdA op drie plekken in het land debatavonden voor de lokale afdelingen over de JSF. De landelijke partij heeft na jaren zijn verzet tegen de JSF laten varen.

Het kabinet heeft officieel nog geen keuze gemaakt voor de opvolging van de F16, maar volgens bronnen binnen de coalitie wordt dinsdag, op Prinsjesdag, bekendgemaakt dat het kabinet kiest voor de aanschaf van zo'n 35 JSF-toestellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl