NOS NieuwsAangepast

FAO: 30 procent voedsel verspild

Een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd gaat verloren, schrijft de VN-landbouworganisatie FAO in een rapport dat vandaag is verschenen. Die verspilling brengt grote schade toe aan het milieu en de economie, concludeert de FAO.

Bij elkaar wordt jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild, berekende de FAO. Dat voedsel heeft heel veel water en energie opgebruikt en gezorgd voor zeker 3,3 miljard ton broeikasgas.

Voedselketen

In arme landen vindt de verspilling vooral plaats bij de teelt, de oogst en de opslag van graan, groente en fruit. Winkels en klanten gaan daar wél zorgvuldig met eten om.

In het rijkere deel van de wereld gaat het meeste voedsel verloren aan het eind van de voedselketen: tijdens het vervoer, bij de bewerking en de verkoop van voedsel en bij de consument thuis.

Mensen kopen te veel voedsel en gooien het makkelijk weg. Ook houden ze zich volgens de FAO al te strict aan de houdbaarheidsgrens.

De FAO heeft aan het rapport een aantal richtlijnen toegevoegd waarmee de verspilling van voedsel kan worden tegengegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl