Provinciale weg kan veiliger

tijd van publicatie Aangepast

Meer dan de helft van de provinciale wegen is niet veilig genoeg. Dat concludeert de ANWB op basis van eigen onderzoek.

Een meetwagen van de ANWB beoordeelde 8500 kilometer aan provinciale wegen op veiligheid voor verkeersdeelnemers. Daarbij werd gebruikgemaakt van een Europees systeem. De veiligste wegen krijgen daarin vijf sterren.

Volgens de ANWB (.pdf) kreeg 55 procent van de provinciale wegen maar twee sterren. 7 procent slechts een ster. De wegen zijn te smal en de middenbermen kunnen veiliger, zegt ANWB-directeur Guido van Woerkom. "Een klein stuurfoutje kan leiden tot een groot probleem", zegt hij.

Verkeersdoden

Om de veiligheid naar het niveau van drie sterren te brengen, is over een periode van tien jaar 1,14 miljard euro nodig. Aanpassingen aan de wegen kunnen tijdens onderhoudsbeurten worden uitgevoerd.

De ANWB zegt dat het aantal verkeersdoden met tientallen per jaar zal dalen. De maatschappelijke kosten (medische kosten, arbeidsongeschiktheid en immateriƫle kosten) dalen met 12,5 miljard per jaar.

Provinciale wegen beslaan 6 procent van het totale wegennet in Nederland.

Vorige maand constateerde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat veel 80 km-wegen te smal en onveilig zijn.

STER Reclame