Kleinere ballen, betere vaders

tijd van publicatie Aangepast

Kleinere ballen, betere vaders. Dat is, een beetje kort door de bocht, de conclusie van een onderzoek aan Emory University in Amerika. Wetenschappers hebben een verband weten te leggen tussen de grootte van de testikels van een vader en zijn betrokkenheid bij de opvoeding van het kroost.

Mannen met kleinere ballen zijn meer geneigd zich te bemoeien met volle luiers, voedingen en babybadjes.

De onderzoekers ondervroegen zeventig mannen met kinderen tussen de 1 en 2 jaar. Ze maakten ook hersenscans terwijl de vaders foto's van zowel hun eigen kinderen als onbekende kinderen te zien kregen. Daarna werden hun testikels opgemeten. De mannen met kleinere ballen reageerden sterker in het hersengebied dat met verzorging te maken heeft dan mannen met grotere ballen.

Testosteron

Waar het verband precies zit, is niet bekend. Daar is meer onderzoek voor nodig. Wel denken de wetenschappers dat het te maken heeft met testosteron. Eerder is al aangetoond dat het testosteronniveau daalt als mannen betrokken vaders worden. Maar of de balkrimp al toeslaat als mannen kinderen krijgen, ongeacht hoe verzorgend ze zijn, is nog niet onderzocht.

Meer onderzoek is dus nodig, zoals een analyse van balgrootte voor en na het krijgen van een kind.

"Het toont aan dat sommige mannen van nature verzorgender zijn dan anderen", zei Dr James Rilling, een van de onderzoekers, tegen de BBC. "Voor anderen kost het misschien wat meer moeite."

Losbandig

Overigens spelen ook andere factoren, zoals culturele verwachtingen, een rol, zeggen de onderzoekers. En niet geheel onbelangrijk: ook in de dierenwereld wordt seksueel losbandig gedrag verbonden aan balgrootte. Dieren met de grootste ballen 'sleep around'.

Door: Helen

STER reclame