NOS NieuwsAangepast

CDA in senaat tegen pensioenplan

Het CDA in de Eerste Kamer zal niet met het pensioenplan van het kabinet instemmen. Woordvoerder Hoekstra eist fundamentele veranderingen.

Het kabinet wil de jaarlijkse pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,85 procent en hoopt dat de pensioenfondsen dan ook hun premies naar beneden bijstellen. Maar velen zijn bang dat dat laatste niet zal gebeuren en het kabinet heeft ook geen machtsmiddelen om het af te dwingen.

Het voorstel is door de Tweede Kamer aangenomen met alleen de steun van VVD en PvdA. In de Eerste Kamer is alleen steun van die partijen niet genoeg, want in de senaat heeft de coalitie geen meerderheid.

Sleutelrol

In de Eerste Kamer heeft het CDA een sleutelrol. Hoekstra zei dat het kabinet niet kan verwachten dat het kabinet wel even zijn handtekening zet, nu er, ook in de samenleving, zoveel bezwaren zijn. Volgens hem is het een illusie dat de pensioenfondsen hun premies verlagen. Verder noemt hij het plan "een greep uit de kas van de toekomst".

De CDA-senator zei wel dat hij het gesprek met het kabinet wil aangaan als dat "ruimhartig tegemoet komt aan de fundamentele bezwaren". Maar hij voegde eraan toe dat het lastig voor te stellen is hoe je "binnen de kaders van het wetsvoorstel" tot een oplossing kan komen.

CDA-fractievoorzitter Brinkman benadrukte dat hij niet uit is op een crisis, maar "wij zijn er ook niet op uit om slechte plannen te steunen."

Aanvaarding van het wetsvoorstel door de senaat moet het kabinet een kleine 3 miljard euro opleveren. De Eerste Kamer gaat het pensioenplan op 8 oktober behandelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl