130 op breedste stuk A2 in 2014

time icon Aangepast

Op het breedste stuk van de A2, tussen Holendrecht (bij Amsterdam) en Vinkeveen, gaat de maximumsnelheid waarschijnlijk in de loop van volgend jaar naar 130 kilometer per uur. Dat schrijft minister Schultz van Infrastructuur in antwoord op Kamervragen.

Verhoging van de maximumsnelheid op dat stuk van de A2 hangt samen met de stikstofregels die in 2014 van kracht worden. Die maken het mogelijk dat er 130 kilometer per uur wordt gereden.

Nu is de maximumsnelheid op het grootste deel van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht 100 kilometer per uur. Dat leidde tot een storm van kritiek van automobilisten omdat de weg daar tweemaal vijf rijstroken breed is.

Milieunormen

Dat Schultz de maximumsnelheid op zo veel mogelijk wegen naar 130 kilometer wil verhogen was al langer bekend, maar dat ze dat in de loop van volgend jaar wil doen op het stuk A2 tussen Holendrecht en Vinkeveen nog niet.

Schultz schrijft verder dat het de bedoeling is om op termijn op bijna de hele A2 130 kilometer per uur toe te staan. Ze zegt er wel bij dat moet worden voldaan aan de milieunormen en de veiligheidseisen.

Zo zal er bijvoorbeeld bij de tunneltraverses van Leidsche Rijn en Maastricht minder hard mogen worden gereden, vanwege de veiligheid.

STER Reclame