NOS NieuwsAangepast

Uitspraak in verkrachtingszaak India

Door correspondent Lucas Waagmeester

In New Delhi doet de rechter vandaag uitspraak in de verkrachtingszaak die India begin dit jaar op z'n kop zette. Vier van de zes mannen die meededen aan de brute groepsverkrachting kunnen de doodstraf krijgen. De familie van het slachtoffer en demonstranten zullen met minder niet tevreden zijn.

De vier staan terecht voor onder andere verkrachting, moord en geweldpleging. Eén verkrachter werd twee weken geleden al veroordeeld. Hij kreeg als minderjarige drie jaar cel en heropvoeding opgelegd. De zesde verdachte werd eerder dit jaar dood gevonden in zijn cel.

IJzeren staaf

De zes mannen lokten op 16 december vorig jaar in New Delhi een 23-jarige studente een bus in, en boden haar een lift naar huis. Ze was samen met een vriend naar de film geweest. Onderweg werd de vrouw door alle zes de mannen verkracht. Zij en haar vriend werden bewerkt met een ijzeren staaf en zwaargewond op straat achtergelaten.

Twee weken na de brute busrit overleed de vrouw in een ziekenhuis in Singapore. India was geschokt.

Niet alleen door het extreme geweld dat de zes mannen hadden gebruikt, maar vooral doordat het besef doordrong dat dit soort misdaden eigenlijk heel gewoon geworden waren. Zeker in de hoofdstad, die al langer de bijnaam rape capital droeg.

Emotie

Nog nooit leidde een verkrachting tot zoveel emotie in het land. In de weken die volgden, gingen honderdduizenden woedende Indiërs de straat op. Ze eisten een einde aan de stroom gewelddadigheden tegen vrouwen. En aan de rechteloosheid die daar zo vaak op volgt.

De demonstraties forceerden een debat over de heersende mentaliteit in India. "Dat meisje heeft dit over zichzelf afgeroepen, door 's avonds laat op straat te gaan rondhangen", zei het hoofd van een dorpsraad voor de NOS-camera. Het bleek een veel gehoorde mening.

Vooral de middenklasse in de steden pikte deze opstelling niet langer. Sommigen hoopten op een 'Indiase lente', een definitieve ommekeer. De onrust hield zo lang aan dat de regering zich gedwongen voelde met maatregelen te komen.

Snelrecht

Het leidde tot een strengere anti-verkrachtingswet, die het mogelijk maakt de doodstraf aan verkrachters op te leggen. Daarnaast kunnen politieagenten nu gestraft worden, als zij geweld tegen een vrouw niet langer serieus nemen. En er kwam snelrecht voor verkrachtingszaken, in een poging de tergend langzame rechtsgang voor in ieder geval dit soort zaken te omzeilen.

Dat laatste leidt vandaag tot een mogelijke veroordeling, nog geen negen maanden na de gewelddadige bus-verkrachting in Delhi. Voor Indiase begrippen is dat ongekend snel. Dat hebben de demonstranten in ieder geval voor elkaar gekregen.

En ze hebben de aandacht; sinds december vorig jaar berichten media dagelijks over de verkrachtingen. Toch zullen veel demonstranten van toen vanavond pas echt tevreden gaan slapen als vandaag vier keer de doodstraf wordt uitgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl