NOS NieuwsAangepast

Rechts wint in Noorwegen

De rechtse partijen hebben de parlementsverkiezingen in Noorwegen gewonnen. Volgens de eerste uitslagen komen ze op 96 van de 169 zetels. Daardoor wordt waarschijnlijk de conservatieve leider Erna Solberg premier.

De sociaal-democratische Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg blijft met 30 procent van de stemmen wel de grootste. Solbergs Conservatieve Partij krijgt 26 procent. Derde is de Vooruitgangspartij met 16 procent van de stemmen.

Nederlaag

Stoltenberg gaf zijn nederlaag aan het eind van de avond toe en feliciteerde Solberg. De Arbeiderspartij, zei Stoltenberg, "heeft geprobeerd om iets te doen waar vrijwel niemand ooit in is geslaagd, drie keer de verkiezingen winnen, en dat bleek moeilijk".

Solberg wil een coalitie vormen met de Vooruitgangspartij en de christen-democratische Christelijke Volkspartij of de Liberale Partij, twee kleine partijen waarvan er waarschijnlijk één nodig is voor een meerderheid.

Lastige formatie

De vorming van een kabinet wordt nog moeilijk omdat de Vooruitgangspartij de overheidsuitgaven wil verhogen, terwijl de conservatieven willen bezuinigen en de publieke sector willen verkleinen.

De Vooruitgangspartij ontstond als een rechtse anti-immigratiepartij. De massamoordenaar Anders Breivik was er een tijdje lid van. De laatste tijd stelt de partij zich gematigder op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl