NOS NieuwsAangepast

VS sceptisch over Syrië-voorstel

De Verenigde Staten gaan kritisch kijken naar het Russische voorstel voor Syrië om zijn chemische wapens over te dragen. Minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft vanmiddag meteen gebeld met zijn Russische ambtgenoot Lavrov. Meer dan dat het gesprek ging over chemische wapens is niet bekendgemaakt.

De Amerikanen kijken met argusogen naar de manoeuvres van Rusland en Syrië. "We zijn zeer sceptisch. Ze hebben niet eens gezegd hoeveel chemische wapens ze in huis hebben", zei een plaatsvervangend nationale veiligheidsadviseur Ben Rhodes tegen nieuwszender MSNBC.

Toch is Rhodes voorzichtig optimistisch over het voorstel. "Het laten controleren van chemische wapens door de internationale gemeenschap is hoe dan ook een positieve ontwikkeling."

Clinton spreek Obama

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemt het "een belangrijke stap" als het Syrische regime onmiddellijk afstand doet van zijn chemische wapens.

Verder zei ze dat ze de situatie vandaag heeft besproken met president Obama en dat ze hoopt dat het Congres zijn beleid steunt.

De Franse minister Fabius zegt dat het Russische voorstel bestudeerd moet worden en dat het onder voorwaarden acceptabel is. Hij vindt dat er een VN-resolutie moet komen waarin gedreigd wordt met sancties als de Syrische president Assad zijn chemische wapens niet overdraagt.

"Afleidingsmanoeuvre"

Eerder reageerde de Britse premier Cameron gematigd positief op het Russische voorstel, maar hij waarschuwde dat het geen afleidingsmanoeuvre van Syrië mag zijn.

De rebellen van het Vrije Syrische Leger geloven niet dat het Syrische regime de chemische wapens zal opgeven. "We denken dat het regime slechts tijd probeert te kopen", zei een woordvoerder van het VSL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl