NOS NieuwsAangepast

Onderzoek verdringing banen

Minister Asscher laat in kaart brengen bij welke banen arbeidsmigranten uit Oost-Europa Nederlanders verdringen. Ook wil hij weten hoe omvangrijk die verdringing is.

Asscher hoopt met het onderzoek Brussel ervan te overtuigen dat er maatregelen nodig zijn om problemen op de Nederlandse arbeidsmarkt aan te kunnen pakken.

Vergunning

Vanaf 1 januari hebben Roemenen en Bulgaren geen vergunning meer nodig om in Nederland te mogen werken. Dat is de consequentie van afspraken die de EU-lidstaten hebben gemaakt over de uitbreiding van de Europese Unie.

Sinds 2007 hebben werknemers uit landen als Polen, Estland en Letland al geen vergunning meer nodig. Uit die landen hebben vooral mensen met een lage opleiding werk in Nederland gezocht.

Er zijn sinds die tijd veel meer arbeidsmigranten uit deze landen naar Nederland gekomen dan voorspeld. Op dit moment zijn het er zo'n 300.000. Het exacte aantal is onbekend omdat lang niet iedereen zich in een gemeente inschrijft.

Afspraken

Met supermarkten en land- en tuinbouwbedrijven heeft Asscher afspraken gemaakt om betere arbeidsomstandigheden te garanderen en onderbetaling te voorkomen. Hij hoopt schijnconstructies en malafide uitzendbureau tegen te werken om zo uitbuiting te ontmoedigen.

De minister Asscher riep andere Europese landen opnieuw op te helpen bij het tegengaan van uitbuiting van werknemers en verdringing op de arbeidsmarkt.

Vooral de Europese Commissie onderschat volgens Asscher de negatieve gevolgen van de arbeidsmigratie in Europa. Hij pleit voor Europese afspraken daarover.

Controle

Asscher wil meer mogelijkheden om uitzendbureaus te controleren, ook bij grensoverschrijdend uitzendwerk. Dat moet voorkomen dat de hoofdaannemers zich bij misstanden kan verschuilen achter allerlei tussenopdrachtgevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl