NOS NieuwsAangepast

SPD vecht voor besluiteloze kiezer

Door redacteur Lynn Stroo in Berlijn

Over twee weken gaat Duitsland naar de stembus. In de laatste peilingen lijkt het gat tussen de sociaal-democratische SPD en de CDU van bondskanselier Merkel iets kleiner te worden.

Kiezers oordelen positiever over SPD-leider Peer Steinbrück sinds het enige tv-debat met Merkel. De eerst zo stuntelende Steinbrück wist met het optreden zijn imago bij het grote publiek op te poetsen.

Uit een enquête van gisteren blijkt dat 35 procent van de ondervraagden hem graag als bondskanselier ziet. Dat is een stijging van zeven procentpunten en meteen zijn beste waardering tot nu toe. Merkel daalde licht in peilingen, maar nog steeds wil 50 procent van de ondervraagden haar opnieuw als bondskanselier. Van een overwinning gaat Merkel nog niet uit: "Uiteindelijk telt elke stem", zei ze afgelopen weekend in Düsseldorf.

Eindsprint

De SPD wil in deze laatste weken een eindsprint maken. Het doel: de besluiteloze kiezer over de streep trekken. De partij hoopt vooral stemmen te winnen bij de mensen die ooit wel naar het stembureau gingen, maar die de voorgaande verkiezingen hebben overgeslagen.

Bij de vorige verkiezingen in 2009 ging slechts 72,2 procent van de stemgerechtigde Duitsers stemmen, de laagste opkomst sinds de Tweede Wereldoorlog. In Duisburg, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, lag dat aantal nog lager: 65,5 procent.

Huis-aan-huis

Met een landelijke huis-aan-huis-campagne probeert de SPD de mensen nu weer enthousiast te maken om naar de stembus te gaan. Duizenden partijleden bellen deze campagne bij ruim vijf miljoen huishoudens aan.

SPD-kandidate Bärbel Bas bijvoorbeeld, die in Duisburg de deuren langsgaat om met de kiezers in gesprek te gaan. Het kost veel tijd om keer op keer het SPD verhaal te vertellen, maar volgens Bas is dat wel nodig: "Ten eerste horen we wat er speelt en daar tonen we belangstelling voor. Ten tweede kunnen we iedereen er persoonlijk aan herinneren dat er op 22 september verkiezingen zijn".

Weggelopen kiezers

Vijftien jaar geleden kozen meer dan twintig miljoen mensen voor de SPD, ruim 43 procent van de stemmen. Daarmee won Gerhard Schröder glansrijk de verkiezingen. In 2009 was dat aantal gehalveerd tot tien miljoen.

Volgens Bas zijn veel kiezers afgehaakt door de harde bezuinigingen in de sociale zekerheid die onder Schröder zijn doorgevoerd. Daarna ging de SPD met de CDU regeren, iets wat bij een deel van de trouwe achterban in het verkeerde keelgat schoot.

Door nu nadrukkelijk toenadering te zoeken, hoopt de SPD de weggelopen kiezer weer binnenboord te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl