NOS NieuwsAangepast

Syrië: gifwapens ontmantelen

Syrië is bereid zijn chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen, zoals Rusland vandaag heeft voorgesteld, en ze dan snel te laten ontmantelen.

Het Russische voorstel kwam vandaag na overleg in Moskou tussen de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Muallem.

De Syrische instemming met het voorstel lijkt opmerkelijk, omdat Syrië nooit heeft toegegeven dat het chemische wapens heeft. Het is wel een van de weinige landen die de VN-conventie tegen chemische wapens niet heeft ondertekend. Rusland en de VN roepen Syrië op dat nu alsnog te doen.

Aanval voorkomen

Tijdens een eerdere, gezamenlijke persconferentie in Moskou nodigden Muallem en Lavrov VN-inspecteurs uit om terug te keren naar Syrië om hun onderzoek naar het gebruik van chemische wapens voort te zetten. Beiden waarschuwden de VS Syrië niet aan te vallen.

Lavrov nam contact op met Muallem na een uitspraak van de Amerikaanse minister Kerry. Die zei dat de Syrische president Assad een Amerikaanse aanval kan voorkomen als hij voor het eind van de week al zijn chemische wapens inlevert.

Kerry zei later tegen Lavrov dat zijn opmerking niet was bedoeld als een serieus voorstel en dat hij zeer sceptisch is over het hele idee.

VN, GB enthousiast

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept Syrië ook op de chemische wapens over te dragen aan de VN. Hij gaat de Veiligheidsraad vragen om dit te eisen van Syrië, als duidelijk is dat de VN-inspecteurs concluderen dat er zulke wapens zijn ingezet bij de aanslag van 21 augustus in Damascus.

Ook de Britse premier Cameron heeft het voorstel om Syrië zijn chemische wapens te laten inleveren, omarmd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl