Het nieuwe schilderij van Vincent van Gogh dat vanmorgen in het Van Gogh Museum werd gepresenteerd, is al eerder door het museum onderzocht. In 1991 werd het aangeboden voor onderzoek, maar toen werd geconcludeerd dat het geen werk van Van Gogh was.

Zonsondergang bij Montmajour maakte in 1890 deel uit van de collectie van Van Goghs broer Theo. Uit documenten blijkt dat het schilderij in 1901 werd verkocht aan de Franse verzamelaar Maurice Fabre.

Zolder

In 1970 dook het werk op in de collectie van de Noorse kunstverzamelaar Christian Nicolai Mustad. Die had het op zolder gelegd, nadat iemand hem had verteld dat het om een valse Van Gogh ging.

Toen Mustad in 1970 overleed, kwam het schilderij in handen van kunsthandelaren. Nieuwe eigenaren namen in 1991 contact op met het Van Gogh Museum in Amsterdam met de vraag of het een echte Van Gogh was. Het museum concludeerde toen dat dit niet het geval was, onder meer omdat een handtekening van de schilder ontbrak.

Beter onderzoek

Twee jaar geleden kreeg het museum het schilderij nogmaals aangeboden. Door betere technische onderzoeksmethodes en door ter plaatse in Zuid-Frankrijk de exacte locatie vast te stellen waar Van Gogh het schilderde, zegt het museum nu wel met zekerheid te kunnen stellen dat het om een authentieke Van Gogh gaat.

Het schilderij is onderdeel van een privécollectie, maar over de precieze herkomst en de eigenaar wil het museum niets bekendmaken. Het museum mag het schilderij een jaar lang tentoonstellen.

STER reclame