1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

EU: alles wijst op schuld Syrië

Alles wijst erop dat het Syrische regime van president Assad achter de gifgasaanval van 21 augustus in Damascus zat. Het ging om een ernstige schending van de mensenrechten en een oorlogsmisdaad.

Dat zeggen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke verklaring. EU-buitenlandchef Ashton maakte de verklaring openbaar.

Duitsland

Duitsland ondertekende de verklaring ook. Op de G20-top van eerder deze week gingen de Duitsers niet zo ver. Ze wilden eerst overeenstemming afwachten binnen de EU.

De Amerikaanse minister Kerry zei in een reactie dat de Verenigde Staten dankbaar zijn voor de verklaring. Hij sprak van een "sterke verklaring over de noodzaak voor verantwoording".

Vilnius

De EU-ministers hadden vandaag overleg over de Syrische burgeroorlog in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Kerry was daar op eigen verzoek ook bij.

De Amerikaanse regering hoopt de komende tijd het Congres achter een actie tegen Syrië te krijgen. Veel Amerikanen zijn bang voor een nieuw Irak of Afghanistan, waar de VS in in een jarenlange oorlog verzeild raakten. President Obama probeerde vandaag in zijn wekelijkse radiopraatje die vrees weg te nemen. Hij onderstreepte dat de actie die hij onderneemt, beperkt zal zijn, zowel in tijd als in omvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl